Welkom op de groepspagina van groep 2b


Maart 2018
In groep 2b leren we alles rondom ridders, kastelen, verdedigingen (zoals; kantelen), de slotgracht en ophaalbrug. 

Een ridder is een soort soldaat in de middeleeuwen. Dat is al lang geleden, ongeveer 1000 jaar. Toch lijkt het nu in onze klas weer dichtbij.De poppenhoek is verbouwd tot kasteel en we proberen ons ook echt te gedragen als ridders en jonkvrouwen. 
Zo hebben we een schild, ter bescherming en we dragen een echt ridder - jonkvrouw-tenue. 

De ridder is in dienst van een ander bijv. een koning, een hertog of een andere ridder. De ridder heeft een eed van trouw afgelegd aan zijn heer, lazen we in het boek 'willewete; ridders en kastelen'

Ridders leefden in kastelen samen met hun jonkvrouwen. In zo'n kasteel moesten de bewoners veilig zijn tegen aanvallen van vijanden. Een kasteel werd gebouwd op een plek die moeilijk te bereiken was, bijvoorbeeld op een berg. 

We leerden de letter 'r', en hadden een ridderfeestje met lekkere rozijntjes. 

Voor foto's klikt u hier.

Januari 2018

Ga je mee, ga je mee naar de Noordpool?
Ik ga naar de ijsberen toe...
Ga je mee, ga je mee naar de Noordpool?
En jij mag zeggen hoe!

Ga je mee, ga je mee naar de Zuidpool?
Ik ga naar de pingu´ns toe.
Ga je mee, ga je mee naar de Zuidpool.
En jij mag zeggen hoe!


We werken over de noord- en zuidpool. En we leerden met name veel over de dieren die op de noordpool leven en de pingu´ns op de zuidpool. Wat zijn er veel verschillende soorten pingu´ns! De keizerpingu´n en de macaronipingu´n zijn de soorten pingu´ns waar we het meest over gesproken hebben in onze groep. De Zuidpool ligt in het zuiden van de wereld. Het is er heel koud, er leven enkele dieren bijvoorbeeld de pingu´n.

In het noordpoolgebied wonen de eskimo's, maar ook verschillende dieren die op het ijs leven waaronder ijsberen, zeehonden en walrussen. Dieren die in de toendra leven, zoals kariboes, muskusossen en poolvossen. Op de noordpool leven ijsberen. 
We hebben veel afleveringen kunnen kijken van planet earth, dankzij de betrokkenheid van u als ouder(s)! 

Daarnaast hadden we een Úcht onderzoekscentrum in onze klas, waarin we onze wetenschappelijke vaardigheden beoefenden.

Voor foto's klikt u hier.

December 2017
Wat waren het heerlijke dagen in de decembermaand! We hebben genoten van elkaar en wij waren maar wat blij met de sneeuw die viel. Samen keken we veel naar buiten, we zagen de dwarrelende vlokjes naar beneden vallen. Ook probeerden we een sneeuwpop te maken, we deden een sneeuwbalgevecht en glibberden door de smeltende sneeuw.
Ook leerden we over hoe sneeuw ontstaat: sneeuw bestaat uit heel veel kleine sneeuwkristallen. Die zien er vaak prachtig uit. Sneeuwkristallen vormen zich wanneer het zˇ koud is dat waterdamp bevriest. Dit gebeurt alleen als de temperatuur onder de 0░C zakt. Als sneeuwkristallen samen klonteren, ontstaat er een sneeuwvlok. Die valt naar beneden en dan sneeuwt het!
Voor foto's van onze sneeuwpret, klikt u hier.

Voor andere foto's van deze maand klikt u hier.

Tot slot wensen wij u hier alle goeds toe voor het komende jaar!

November 2017

De oogst van de herfst is intens rijk.! We leerden over dat wat de dieren eten van deze oogst, maar ook wat wij als mensen kunnen gebruiken en eten.

De kinderen hebben de afgelopen periode veel over mogen leren. Fijn dat jullie, als ouders, zo betrokken zijn en ook meedenken!

Zo leerden we in groep 2b dat Nederland een perenland is. Over de hele wereld willen de mensen peren uit ons land hebben.  Om precies te weten wanneer de perenteler de peren moet plukken, test hij ze regelmatig op hardheid en suikergehalte. Zo weet hij op de dag nauwkeurig wanneer ze geplukt moeten worden.  Ja en we hebben ook heel goed gekeken naar de peer:  je kunt namelijk aan de peer zelf zien dat hij eraf wil. Als je heel goed kijkt zie je dat hier aan het eind van het steeltje een verdikking zit: een laagje kurk. Als dat er eenmaal zit, dan weet je dat het niet lang meer duurt tot hij er zelf af valt. Dat is namelijk een teken dat hij rijp is. Dankzij uw rijpe peertjes konden we een heerlijke perentaart maken.  Dat was Úcht smullen! Voor foto's klikt u hier.

We zijn ook op excursie geweest naar 'van Os'. We kregen een complete rondleiding en hebben veel gezien/geroken/geproefd en gehoord. Voor de foto's van deze excursie klikt u hier. 

Toevallig leerden we ook een liedje over de appel:
In iedĺre kleine appel
Daar lijkt het wel een huis
Want daarin zijn vijf kamertjes
Precies als bij ons thuis

In ieder hokje vind je
Twee pitjes zwart en klein
Die liggen daar te dromen
Van licht en zonneschijn

Zij dromen dat zij later
In de aarde groeien gaan
Tot hele grote bomen
Met appeltjes er aan


Dit versje zingen we regelmatig, ook tijdens het spelen en werken, want zoals u hier kunt zien, zitten we echt in de herfstsferen. 

Oktober 2017
 

De herfst is volop in ons land en daar hebben we in de vakantie al van kunnen genieten. Ook op het plein is het herfst: de bladeren liggen in allerlei kleuren onder de bomen en we hebben al volop (tamme) kastanjes geraapt!

Ook gewone kastanjes, eikels, dennenappels en beukennootjes kunnen we in deze tijd volop vinden. Mais, pompoen, appels en peren, overal in het land wordt volop geoogst, de boeren zijn er druk mee!
 

In de klas werken we over de herfst, en dan vooral over dit aspect: de Ĺoogst van de herfstĺ.  We denken, praten en werken over vragen als: wat gebeurt er in de herfst? De dieren verzamelen eikels, kastanjes en noten, maar mensen doen dat ook. Hoe ziet dat er allemaal uit? En wat kun je ermee doen? Wist je dat mensen ook  tamme kastanjes eten? En ook de pompoenen, mais, appels en peren zijn in de herfst rijp. Hoe smaakt het eigenlijk?

 
We willen graag de oogst van de herfst in de klas halen. 
We zullen u op de hoogte houden komende weken. Langs deze weg kunt u alvast genieten van de foto's vanuit onze groep: klik hier.